London calling..

Themsen med parlamentet, Big Ben og London Eye

Themsen med parlamentet, Big Ben og London Eye

“Se til højre, se til venstre, inden du går over gaden!” lærte jeg altid i skolen.

I London skal man se til højre, til venstre, rundt om hjørnet, se baglæns, se forlæns, og så trække vejret dybt, inden man kigger en ekstra gang i alle retninger, før man går. Og så risikerer man alligevel livet hver gang man krydser selv den mindste gade. Britterne kører i venstre side, og vi diskurerer ivrigt om det nu er “den forkerte side” eller blot den anden side. Bibelen eller Det internationale Trafikråd (om et sådan måtte findes) siger vist ikke noget om, hvad der er rigtigt eller forkert på det punkt. 

Men forvirrende er det. Man kigger og konstaterer at banen er fri, og i næste sekund tordner en af de velkendte røde, dobbeltdækker busser rundt om hjørnet fra højre, med høj fart, og kun 10 centimeter fra kantstenen. Det er et under jeg er i live, og i stand til at skrive den lille beretning fra London.

En dobeltdækker angriber fra "det forkerte hjørne".

En dobbeltdækker angriber fra "det forkerte hjørne". Foto: Julie

 

Når vi nu er ved trafikken i London, så er der andre besværligheder for fodgængeren. Der går cirka 3 minutter fra man starter med at vente for rødt, til det bliver grønt. Det er i øvrigt rødt i alle retninger for fodgængerne. Man er derudover heldig hvis man overhovedet kan se lyskurven, der gøres mest ud af at vise de kørende trafikanter hvad farve lyset har. Ventetiden bevirker, at der ikke er nogen af dem, der har deres daglige gang i byen, der gider vente. Ingen respekterer lysene, bortset fra de mange turister fra højre-kørende lande, der ikke tør gå over for rødt. Med flere minutters ventetid ved alle overgange kan det tage sin tid at komme rundt – til gengæld er der noget at se på mens man venter.

London bygger moderne arkitektur alle vegne, og det blander sig smukt med de mange ældre, klassiske bygninger. Jeg har tidligere på denne side skrevet at både New York, Paris og andre storbyer får København til at lige en landsby. London har den samme internationale puls, og mange kalder den også for Europas New York. Folk fra hele verden strømmer til London for at arbejde. Overalt møder man hotelpersonale, tjenere og ekspedienter, der taler lige så dårligt britisk som en selv. Der er indere i de indiske restauranter, italienere i de italienske osv..

Jo, London tør og gør. Debatten herhjemme om skyskrabere og andre grænseoverskridende byggerier i København, drukner altid i romantisk pladder om ikke “at ødelægge byen”, frem for at se på det enkelte projekt.

Londons nye rådhus i smuk kontrast til Tower Bridge

Londons nye rådhus i smuk kontrast til Tower Bridge

Det nye rådhus set fra Tower Bridge

Det nye rådhus set fra Tower Bridge

Sir Norman Fosters smukke St. Marys Axe, eller agurken som den kaldes i kontrast til 900 år gamle Tower of London.

Sir Norman Fosters smukke St. Marys Axe, eller agurken som den populært kaldes, i kontrast til 900 år gamle Tower of London.

Med den enorme "ballongynge" London Eye har London på få år skabt et varetegn i samme kalbier som Eiffeltårnet. London tør..

Med den enorme "ballongynge" London Eye har London på få år skabt et varetegn af samme kalbier som Eiffeltårnet. London tør..

 

På nogle punkter holder London dog stædigt fast i de klassiske dyder. For eksempel de røde telefonbokse. I Danmark, og mange andre lande, findes der stort set ikke en telefonboks mere, efter mobiltelefonen er blevet hver mands eje. Men i London er de jo et varetegn, og de bliver også benyttet flittigt. Hvor længe de overlever skal jeg ikke spå om, men mon ikke mange af dem vil blive stående? Det er svært at forestille sig London uden.

Den klassiske røde telefonboks, her med Big Ben i baggrunden.

Den klassiske røde telefonboks, her med Big Ben i baggrunden.

 

Fire telefonbokse på stribe, Pimlico, London. Og de bliver brugt!

Fire telefonbokse på stribe, Pimlico, London. Og de bliver brugt!

  

Når man bliver træt af trafikken og larmen i London kan man tilbringe en dag i Hyde Park, der er enorm, og har masser at byde på. Kiosker, restauranter, vandcykler, robåde, ridning og afslapning på græsset, mens man kigger på de mange rulleskøjteløbere, det laver artistiske tricks i verdensklasse. 

Hyde Park ligger smukt midt i London.

Hyde Park ligger smukt midt i London.

Selvportræt på vandcykel i Hyde Park. Vicki og jeg, og Tina og Julie i baggrunden.

Selvportræt på vandcykel i Hyde Park. Vicki og jeg, og Tina og Julie i baggrunden.

 

England og musik er uløseligt forbundet. Titlen på dette indlæg stammer, som nogen vil vide, fra The Clash legendariske 80’er album London Calling. Et andet udødeligt musikalsk mesterværk er Pink Floyds album Animals, tilbage fra 70’erne. Omslaget fra LP’en (det var dengang pladerne var så store, at omslaget betød meget for udgivelsen) forestiller kraftværket Battersea Park, med de fire hvide skorstene. På omslaget svæver der en gigantisk lyserød gris i luften over den ene skorsten.

Battersea Powerplant - uden gris..

Battersea Powerplant om natten - uden gris..

Bemærk togtunellen i bunden af billedet. På dette billede ligger Battersea på den anden side af Themsen, og her er det Victoria Stations mange tog, der kører under Themsen i forgrunden.

Denne beretning fortsætter fra Brighton i Sydengland, hvor vi mødte det britiske vejr fra den værste side: hård vind, slagregn (var det sne?) og temperaturer på 16 grader. Læs og se hvad vi fik ud af det. Kommer snart på denne kanal.

Reklamer

One response to “London calling..

  1. René Larsen

    Aha – ser at jeg er den første med en kommentar! Som altid en fornøjelse både hvad angår dejlige billeder og rigtig god rejsebeskrivelse.

    Skidt med at de kører i venstre side af vejen, og at forgængere har det svært med ventetider m.m. Dette fremragende land er jo et af de få lande, som stadig anvender civilicerede og brugbare telefonbokse!

    Din kære broder.

    René

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s