I Østen Stiger Solen Op…

.. sang vi med glade barnestemmer i skolen. Det er nu kun delvist korrekt. Måske hvis man befinder sig ved ækvator, eller bare for enkelthedens skyld nøjes med at dele verden op i to verdenshjørner: øst og vest. Bor man derimod højt mod nord i lille Danmark, og er så avanceret at man regner med alle fire verdenshjørner, ja, så er det kun ved forårs- og vinterjævndøgn, at den holder i byretten. Solen står ikke altid op i øst, og går dermed ikke altid ned i vest.

Stadion Søen, 12. januar 2009

Stadion Søen, 12. januar 2009

I Danmark varer dagen for tiden (desværre) kun ca. 7½ time, men når det er højsommer varer dagen hele 18 timer. Da Solen altid bevæger sig over himlen med samme fart, må der ergo være en anden forklaring på den store forskel på lyse timer. Svaret er selvfølgelig, at Solen bevæger sig i en kort, lav bue om vinteren, og i en langstrakt, høj bue om sommeren (det er ligesom med humøret). Altsammen sker fordi Jorden ikke ligger “lige” i verdenrummet, men hælder godt 23 grader i forhold til Solen.

Når Solen er på sin længste tur om sommeren, står den op i nord, nordøst, og går ned igen i nord, nordvest. Det giver den overraskende effekt, at Solen ved Sankt Hans står op i Skagen før den står op på Bornholm.

Skal man f.eks. gå fra København til Roskilde, skal man som bekendt gå stik vest. Bruger man Solen til at hjælpe sig og derfor følger solnedgangen (fordi Solen går ned i vest) så vil man om sommeren havne i Frederikssund og om vinteren i Sorø.  Går man derimod turen i marts eller december, så får man hurtigt Roskilde Domkirkes spir at se.

Der er to moraler i denne lille, belærende gennemgang af Solens gang over himlen: Du skal ikke tro på alt, hvad du hører i skolen, og denne hjemmesides forfatter er ved at løbe tør for ledsagetekst til solopgangene ved Stadion søen:

Stadion Søen, 12. januar 2009

Stadion Søen, 12. januar 2009

Stadion Søen, 12. januar 2008

Stadion Søen, 12. januar 2009

Stadion Søen, 12. januar 2009

Stadion Søen, 12. januar 2009

Reklamer

3 responses to “I Østen Stiger Solen Op…

 1. Hej Gert!
  Tak, så blev jeg så meget klogere!!
  Må dog lige sige, at den der med at man hurtigt får Roskilde Domkirke i syne, er lidt med modifikationer, det tager sin tid at gå til Roskilde!!
  Stadig nogle fantastiske billeder og flotte farver, trods årtidens grå nuancer.
  Knus
  Laila

 2. Hej Laila,
  Nå ja, nogen gange må man tage nogle friheder, for at få historien til at hænge sammen. Måske hvis man går meget hurtigt? Kirken er jo høj…

  Igen var du hurtigere end brormand. Det vil nok pine ham..

  Gert.

 3. Hej Gert.

  Det piner mig i høj grad!

  Jeg må være helt ude af form som kommentator på denne side. Min kære søster overhaler mig hele tiden indenom!

  Jeg må dog indrømme, at din viden om solens gang m.m overgår min egen. Havde ikke lige tænkt på det i de vendinger; men du har jo utvivlsomt ret.

  Som sædvanligt nydelige billeder fra Lake Stadium.

  Venligste hilsner

  René

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s