Magiske Moskva Metro

Dybt under den russiske hovedstad gemmer sig en behagelig og smuk overraskelse.

Magiske og skønne Moskva Metro

Magiske og skønne Moskva Metro

Ja, det er ikke nogen hemmelighed jeg taler om, set i lyset af at den dagligt benyttes at tusinder af moskovitter og turister.  Men en overraskelse er det i høj grad for den uvidende.  Blandt sidstnævnte flok befandt jeg mig indtil besøget i august.

Moskvas Metro står i skærende kontrast til de lidt triste, grå gader den ligger under. Metrostationerne i Moskva er et festfyrværkeri af skønhed, estetik, arkitektur, udsmykning og ikke mindst noget så sjældent for togstationer som tryghed, renlighed og orden.

Lysekroner og udsmykkede buer

Lysekroner og udsmykkede buer

Man tror det er løgn, men på Sokolnicheskaya Linien er den ene station smukkere end den anden. Det minder mest om Amalienborg Slot bragt under jorden. Masser af renæssancestil med klunker og gesvejsninger, lysekroner og mosaik.  

Uplight i bedste russiske stil..

Uplight i bedste russiske stil..

Amalienborg? Nej - Et metroloft i Moskva

Amalienborg? Nej - Et metroloft i Moskva

Det er værd at vente på toget..

Det er værd at vente på toget..

Når man, som jeg, har sin daglige gang på Islev S-togsstation, der er overmalet med graffitti og tags, er fuld af smadrede ruder og gammelt skald samt ikke mindst tonsvis af gratisaviser, så virker det nærmest som et magisk eventyrland at træde ned i Moskvas undergrund. Vel går jeg ikke ind for politistat eller unødig brutalitet, men der er ingen tvivl om, at metrostationerne i Moskva ser ud som de gør, fordi man vel stadig – her 20 år efter murens fald – ryger 30 år til Sibirien i arbejdslejr for at lave hærværk. I Danmark ville de smukke lamper og lysekroner ikke være hele i 10  minutter. Måske vi kunne lære lidt her?

Metro toget drøner under lysekronen. Det er ikke billedsnyd!

Metro toget drøner under lysekronen. Det er ikke billedsnyd!

Myldretid. Det ligner mest noget fra en Harry Potter film..

Myldretid. Det ligner mest noget fra en Harry Potter film..

Myldretid i smukke omgivelser

Myldretid i smukke omgivelser

Sokolnicheskaya er den første og smukkeste linie. Den blev grundlagt af Josef Stalin i 1935 og har 19 stationer. Stilen er socialistisk realisme, så min sammenligning med Amalienborg Slot, hvor jeg i øvrigt aldrig har været, skyldes alene at jeg ikke har forstand på arkitektur ældre end 1950. Men det ligner da lidt Amalienborg eller noget ved Ludvig den 14.s hof, selv om socialismen ikke var opfundet dengang.

For Stalin var Metroen et prestigeprojekt og et manifest på socialismens fortræffeligheder. Samtidigt ledede han som bekendt et af historiens værste rædselsregimer, der myrdede og terroriserede den prøvede russiske befolkning. Men det er en helt anden historie…

Hvor længe holdt disse skønne lamper mon i Danmark?

Hvor længe holdt disse skønne lamper mon i Danmark?

Selv kiosken er en oplevelse..

Selv kiosken er en oplevelse..

Stationerne rummer flere Lenin portrætter. Her i en smuk mosaik:

Smuk mosaik af Lenin

Smuk mosaik af Lenin

Man bliver helt ør i hovedet af at køre fra station til station og kigge op i loftet og nyde de mange smukke ornamenter og lysekroner. Tog suser larmende forbi. Til sidst sejler det helt for mig: Skønhed, Socialisme, Stalin, Stil, Sokolnicheskaya…

Jeg bliver så ør, at jeg bilder mig ind at selveste Lenins genfærd følger efter mig. Jeg har dog nærvær nok i min tiltagende rus til at fotografere min diffuse forfølger. Det bliver rystet, som alle andre billeder jeg har set af spøgelser. Du må selv vurdere?

Vladimir Lenins genfærd??

Vladimir Lenins genfærd??

Reklamer

4 responses to “Magiske Moskva Metro

 1. Stegemüller

  Kære Gert

  Skønne billeder! Hæslige Hvidovre station kunne have godt af lidt Stalinisme ku’ den

  ../Hanne

 2. Kære Hanne,

  Tak!

  Jeg er også træt af danske stationer der ligner noget der er løgn. Nuvel, jeg var ikke nogen mønsterknægt selv som ung. Men dengang havde vi jo heller ikke 39 TV-kanaler, Nientendo og X-box. Men det hjælper åbenbart ikke på kedsomheden. Jeg kan også i mine ondeste stunder (men ikke i valgboksen, Pia!) få den tanke at pædagogikken har slået fejl, og lidt Stalinisme ikke ville skade..

  Kh Gert.

 3. Hej Gert!

  Fantastiske billeder 🙂
  Med den togdrift vi har i Danmark, ville det være ønskeligt, at der var noget så smukt at kigge på i ventetiden. Så var folk måske heller ikke så sure, værd at tænke på.

  Laila

 4. Hej Gert

  Unægtelig nogle glimrende billeder af de meget smukt udsmykkede metro stationer i Moskva!

  Og på mange måder tankevækkende – som vor guide jo også var inde på – at stationerne er så overraskende pæne og rene.

  Mange hilsner

  René

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s