The Shanghai Post

Rejsen til Kina, 5. del

Shanghai er en stor by. En meget stor by. De officielle tal siger godt 16 millioner indbyggere, men langt flere menes at opholde sig i byen. Det er kun i regelrette lande som Danmark man ved, hvor hver enkelt borger befinder sig. Derfor regner man med, at der til enhver tid opholder sig næsten 20 millioner i Shanghai. Herunder også en rum mængde turister.

Den 18. juli 2009 om formiddagen ankommer endnu fire turister til byens mylder. Der er nu under 4 døgn til dette århundredes længste solformørkelse passerer durk gennem byen, og vil mørklægge den i 5 minutter. Det er en begivenhed, der har trukket mindst 100.000 rejsende fra hele kloden til Shanghai. Det er nu ikke noget vi umiddelbart kan se, de forsvinder nemt i millionbyen, og de ankommer ihvertfald ikke som os – på hard-sleeper med toget fra Xian.

Det er meningen et bureau skal hente os på Shanghais enorme banegård og køre os til hotellet, men der er ikke nogen. Det lille papskilt med vores navne på er ingen steder. I Kina hopper man ikke bare ind i en taxa og siger hotellets navn. Den går ikke. De forstår ikke engelsk, og vi taler ikke kinesisk. Efter en del forvikling lykkes det mig at få fat i bureauet på mobiltelefon. De har ventet på os i to timer, men er kørt igen. Vi er kommet ind med formiddagstoget, og ikke morgentoget som de havde regnet med. Der er så meget trafik i Shanghai, at de ikke bare lige kører ud og henter os igen. Det ville tage timer. Så vi finder selv en taxa, giver chaufføren telefonen, og så forklarer bureauet i den anden ende, hvor vi skal afleveres. Mon ikke Sonofon har tjenet en mindre formue på det arrangement? Regningen er ikke kommet endnu.

Da vi kommer til hotellet er jeg sikker på kommunikationen alligevel er gået galt. Vi kommer til et stort, meget fint hotel i britisk kolonistil med dørmænd, der bærer kilt. Næppe er vi kommet ud af taxaen, før bagagedrenge begynder at læsse vores beskidte rygsække på en polstret bagagevogn. Astor House Hotel står der med store guldbogstaver, og skiltet med “Proper dress required” (korrekt påklædning kræves) på vej ind i receptionen overbeviser mig om, at vi er galt på den. Jeg får flashback  til en lignende situation for 13 år siden i Hong Kong, hvor jeg også var havnet forkert.

Vi bor billigt i Shanghai, og det kan umuligt være her. Jeg ringer igen til bureauet der siger, at den skam er god nok. Hun taler glimrende engelsk, så vi misforstår ikke hinanden. I receptionen er de da også godt i gang med at tjekke os ind. I forvirringen stikker taxachaufføren af med byttepengene. Det bliver første og eneste gang vi bliver snydt i Kina. Tabet er til at overse, ca. 25 kr. Men det kan man køre i taxa i en time for i Kina, så derfor virker det lidt voldsomt lige da han kører, men lidt efter griner vi af det.

Astor House Hotel ligger lige ved Hangpu River, der deler Shanghai i to: Finansdistriktet med skyskrabere og på den ene bred, og The Bond, der er den ældre del af byen, på den anden bred. Bedre, og mere centralt, kan man næsten ikke bo. Værelset er enormt og ren luksus. Hvordan det kan lade sig gøre for de få penge vi har betalt hjemmefra, og så oven i købet midt under en solformørkelse, lader vi stå hen i det uvisse.

Pompøst og britisk, Astor House Hotel

Pompøst og britisk, Astor House Hotel

Shanghai skyline

Shanghai skyline

Skyskraberen, der ligner en øloplukker.

Skyskraberen, der ligner en øloplukker.

Shanghai skyline, set fra The Bund

Shanghai skyline, set fra The Bund

Det meste af Shanghai er en stor byggeplads. Hele havnefronten, The Bund, kan man ikke komme til, den er spærret af høje plankeværk. Shanghai forbereder verdensudstillingen, Expo 2010, og den får ikke for lidt. Overalt kan man se plakater af, hvor flot det hele bliver i juli 2010. Men mens vi er der, må vi nøjes med kraner og stilladser langs floden.

Første bedrift er at besøge finansdistriktet med de høje skyskrabere, og tage op til det 267 meter høje udsigtspunkt i Shanghais mest markante bygning, tv-tårnet, Pearl Tower.

Pearl Tower

Pearl Tower

Da vi kommer op i det store kugleformede udsigtsområde, er der en fantastisk udsigt over byen, der viser hvor stor den er. Selv om sigtbarheden som vanligt er elendig, så kan man alligevel se, at byen forsvinder i det uendelige til alle sider. Bygning, efter bygning, efter bygning, indtil de fortoner sig i horisonten. 

Da vi har været hele vejen rundt, går vi ned af nogle trapper, der fører os længere ned i den store kugle. Her er noget så skræmmende som glasbund hele vejen rundt i kuglen. Man kan gå direkte ud over kanten og stirre 250 meter ned under sine fødder. Hvis fødderne altså vil derud. Mine står helt stille. Selv om det selvfølgelig er helt ufarligt at bevæge sig ud på glaspladen, føles det som det rene selvmord.

Glasbund i Pearl Tower. Værsgo' at træde ud..

Glasbund i Pearl Tower. Værsgo' at træde ud..

Laila er den første, der tager de tre skridt ud i ingenting. Hun falder ikke ned! Stolt og grinende står hun og kigger ned. Under hende er der ikke andet en tyk glasplade. Og 250 meter frit fald. En ældre, amerikansk mand med stok, vandrer rundt ude på glaspladen, som om han ikke har bestilt andet hele livet. Han er ved at gå hele runden, og kommer nærmest spadserende forbi! Han ser min tøven, standser lidt, og vinker mig ud. Men fødderne vil ikke med. Han griner overbærende af tøsedrengen og vandrer videre.

Næste “mand” er Tina og så René. Tilbage er kun deres udsendte. Jeg prøver at bilde de andre ind, at jeg ikke ville tage modet fra dem ved at være den første, så jeg har beskedent holdt mig tilbage. Den hopper de vist ikke på. Til sidst lykkes det. Jeg stirrer lige ud, og tager de frygtsomme tre skridt. Venter et par sekunder, og kigger så ned. Man kan se hele tårnet forsvinde i dybet, og Shanghais myriader af bygninger ligger som små legohuse, lige dér under fødderne. Det er bare med at komme hurtigt ind igen.

Lail og Tina på glaspladen, strategisk placeret ved samlingerne.

Laila og Tina på glaspladen, strategisk placeret ved samlingerne.

Om aftenen har vi fast grund under fødderne igen på Nanjing Road, en gågade, der strækker sig flere kilometer gennem det centrale Shanghai.  Gaden myldrer af liv. Ikke mindst irriterende sælgere, der kører på små rulleskøjter med lys i, som de gerne vil sælge. “T-shirts, Watch, Rolex, come see my shop” insisterer de allesammen. Der er ikke andet at gøre, end at ignorere dem, hvis man vil frem gennem gaden. Selv det er dog ikke altid nok til at stoppe deres ihærdighed.

Naijing Road, liv og glade dage.

Nanjing Road, liv og glade dage.

Shanghai og Pearl Tower i skumringen.

Shanghai og Pearl Tower i skumringen.

Shanghai by night.

Shanghai by night.

Hangpu River og Pearl Tower i natten.

Hangpu River og Pearl Tower i natten.

I den lune aften lader vi os overtale – af os selv – til at indtage en del store kinesiske øl, Tsingtao, på et af de få udendørs steder, der findes på Nanjing Road. Temperaturen om aftenen ligger på 35 grader og luftfugtigheden er høj og kvælende. Der er heller ingen sælgere på udskænkningsstederne, lad det være vores forsvar for at blive længe..

Dagen før solformørkelsen er den varmeste dag i Shanghai i 75 år. 41 grader fortæller CNN senere. Ikke desto mindre får vi bevæget os mod Old Town, der er den ælste, og mest stemningsfulde del af byen.

Tidlig morgenhede. Luften er fuld af Guldsmede.

Tidlig morgenhede. Luften er fuld af Guldsmede.

Shanghai, nær Old Town.

Shanghai, nær Old Town.

Old Town, Shanghai.

Old Town, Shanghai.

I ly for solen, Old Town.

I ly for solen, Old Town.

Transport af tagsten, Old Town

Transport af tagsten, Old Town

Fuldt læs i Shanghai.

Fuldt læs i Shanghai.

Den varme dag i Shanghai bliver skæbnesvanger for den efterfølgende dag. Dagen for den næsten 6 minutter lange solformørkelse, som er den direkte årsag til denne lange rejse i Kina. Solformørkelsen som jeg har ventet på i 18 år. Men i kølvandet på varmen følger uvejret. Et gigantisk uvejr nærmer sig nordvest fra. Det er så stort, at alle prognoser siger, at der ingen chancer er for klart vejr. Men vi har ikke tænkt os at give op.

Hæng på, og vent tålmodigt  på 6. afsnit, Røvtur i Shanghai, der beretter om den katastrofale solformørkelse. Men også om den utrolige magi, der alligevel var på solformørkelsesdagen.

Reklamer

8 responses to “The Shanghai Post

 1. Kære Gert

  Jeg glæder mig allerede til på søndag! Og konstaterer glad, at Old Town er mest min kop the.

  Herlig post med mage dejlige billeder som altid. Der er dog lige et eller andet med det der har teksten “Tidlig morgenhede. Luften er fuld af Guldsmede.”

  Jeg havde også været så meget gentleman, at jeg havde ladet damerne gå først 🙂

  Kh.
  Hanne

  • Kære Hanne,

   Så må vi håbe næste afsnit ikke skuffer, og kommer “til tiden”.

   Ja, Kina er mest spændende i de gamle kvarterer. Skyskrabere ligner hinanden over hele verden, men jeg kan nu gode li’ dem også. Måske fordi vi ikke har dem i Danmark?

   Jeg forstår godt Guldsmedene forvirrer dig. Det er de små, sorte pletter på billedet foran skyskraberne. Jeg skrev det mest fordi der måske var nogle, der ville beskylde mig for pletter på billederne, og det kan jeg jo ikke have..!

   Kh
   Gert

 2. Kære Gert!

  Har du skrevet dagbog? Er så imponeret over alle de detaljer du har med.

  Dog er det ikke Sonofon, med TDC der sidder og gnider sig i hænderne over telefornregningen, har ikke fået den endnu, men de glæder sig sikkert til at inkassere.

  Endnu engang fantastiske billeder :o)

  Laila

  • Kære Laila,

   Nej, jeg har kun dagbogen i hovedet, men det er jo også en slags harddisk. Billederne hjælper også, og når jeg så begynder at skrive, så kommer det helt af sig selv..

   Der er forresten heller ikke noget der hedder Sonofon mere – det hedder vist Telenord 🙂

   kh
   Gert

 3. Ups! Regningen er kommet, det var ikke så galt 215 kr, det overlever jeg nok i det samlede billede :))))

 4. Hi Gert: Helt fantastisk beskrivels og rigtig gode billeder. Det er dejligt at folge med i jeres rejse. Ja man ved jo aldrig hvad telefon regning kan blive naar man er vaek, vores fra Florida var $800 til ATT.

  Jeg ser frem til naeste kapitel!!!!! :)))

  Mona

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s