Hammerslag i Grønland

Trofaste seere af Hammerslag på DR1 har set den gode Peter Ingemann, og hans to hold af ejendomsmæglere, gætte priser på ejendomme overalt i det danske kongerige. Hammerslag har sågar også været på gæstevisit i både Florida, New York, Thailand og Dubai. Men der er ét sted de mangler, og så ligger det endda næsten i kongeriget.

Ejendommene bliver i Hammerslag bedømt på en skala fra 1-5. Skalaen er baseret på de tre vigtigste forhold når en bolig skal sælges: Beliggenhed, beliggenhed og, sidste men ikke mindst, beliggenhed. Alt andet kan laves og har ikke den store betydning.

Tillad mig i den forbindelse at henlede programmets opmærksomhed på Tasiilaq i Østgrønland. Her løftes begrebet beliggenhed til et andet niveau, en helt anden dimension om du vil. Jovist, der er skønt på Strandvejen med udsigt over Øresund, men i sammenligning med Tasiilaq reduceres whiskeybæltets – ellers så eftertragtede – herlighedsværdi til en skummel baggårdsudsigt på det inderste Nørrebro anno 1950.

Boligkøberen kan vælge mellem havudsigt, udsigt til bjergene, eller hvad med begge dele? Tasiilaq ligger i bunden af en fjord, og er omkranset af det smukke, sneklædte fjeld til alle sider. Byen er bygget op ad skråningen, og udsigten er guddommelig uanset hvor man befinder sig.

Kigger den interesserede køber ud af sine måske kommende vinduer, møder der et syn, som vist ikke har sit modstykke ret mange steder i verden.

I juni måned, hvor disse billeder er taget, står solen på himlen 23 timer i døgnet i Tasiilaq, der kun ligger nogle få grader syd for Polarcirklen. Boligejerne behøver derfor om sommeren ikke bekymre sig om terassen vender mod syd eller nord. Der er i dagens løb sol hele vejen rundt om huset. Mørkt bliver det aldrig, og skumringen varer flere timer. Det er i øvrigt også ligegyldigt hvilken vej terassen vender om vinteren, der kan man alligevel ikke komme ud for sne, og den times sol der er midt på dagen, er så lav, at den er uinteressant til solbadning.

Den flere timer lange solnedgang bør være et helt kapitel for sig i ejendomsannoncen.


.

Inden du begynder at gætte priser på ejendomme i Tasiilaq, skulle vi måske lige kigge på et par andre forhold, der trods alt også betyder noget for prisen. For eksempel indkøbsmuligheder. Du har måske 500 meter til det nærmeste supermarked, og et par kilometer til den nærmeste Føtex eller Bilka. I Tasiilaq er der to supermarkeder. Ingen af byens godt 1.900 indbyggere har nu særligt langt, men der er det lille problem, at der kun kommer friske varer fire gange om året, og det sker kun i perioden maj – august. Derefter fryser fjorden, og ikke mindst det østgrønlandske hav, til og ingen skibe kan nå frem i den lange, mørke vinter.

I 2011 havde pakisen drillet, og årets første skib var endnu ikke nået frem i begyndelsen af juni. Det lå stadig i Aalborg Havn og ventede på godt vejr. Byen var helt udgået for alle friske varer. Der fandtes kun dybfrost og tørvarer, der kan holde sig i månedsvis, og de var i stor stil også udsolgt. Grøntsagshylderne var for længst tomme. Et opslag viste dog at skibet forventes at ankomme 26. juni.

Et andet parameter, der også kunne være relevant for ejendomsprisen, er adgangen til offentlig transport. Den er måske ikke den bedste. Der er kun adgang til Tasiilaq med helikopter. Der kan kun være 8 passagerer ombord, og der er højst 3-4 daglige afgange til den nærliggende landingsbane i Kulusuk. Herfra kan man på hverdage komme videre med en lille flyver til enten Nuuk eller Reykjavik. Såvel helikopter som fly går kun i luften i klart og roligt vejr, og det hører til sjældenhederne i denne fjerne del af verden. Jo, trafikalt har Tasiilaq måske ikke den bedste beliggenhed. Til gengæld kan man sagtens skrive i husannoncen, at der ikke er nogen støj fra nærliggende motorveje eller togstationer. Fred og ro forefindes. Med statsgaranti!

Deres udsendte i helikopteren iført lyserøde høreværn på en sjælden klar dag, hvor flyveturen var en udsøgt fornøjelse.

Du må selv gætte. Jeg skal ikke afsløre priserne på husene i Tasiilaq, men overlader spændingen til Peter Ingemann og hans ejendomsmæglere, der helt sikkert kommer, når første de har læst dette indlæg.

Note: Tasiilaq udtales med “D”, dvs.: Dasilak, fordi grønlænderne udtaler t som d. Der er kun to byer (og en masse helt små bygder) på den 2.500 km. lange grønlandske østkyst: Tasiilaq og den nordligere, lidt mindre, Ittoqqortoormiut. Ja, prøv at udtale det! De store byer og den, efter grønlandske forhold, store befolkningskoncentration findes i Vestgrønland, der klimatisk og geografisk ligger bedre.

Reklamer

12 responses to “Hammerslag i Grønland

 1. Kære Gert!

  WOW…. for en udsigt..!!!
  Fantastisk smukke billeder, men tror der er lidt for meget fred og ro (læs også øde) til min smag.
  Er vild med de farver de giver husene, der kunne vi godt lære lidt.

  Kh
  Laila

  • Kære Laila,

   Tak. Ja, de grøndlandske træhuse i gul, rød og grøn er meget smukke. Jeg er enig i, at det nok bliver lidt ensomt i længden. Ingen tvivl om, at man skal være født i Østgrønland, for at kunne leve der.

   Kh
   Gert

 2. Hi Gert:

  Jeg elsker billederne, men all den fred og ro maa de godt beholde for mig, og kulden om vinteren nej tak!

  Ser frem til flere beretninger fra dine rejser!

  Kh
  Mona

  • Hi Mona,

   Jeg er enig. Kulde, fred og ro er heller ikke min livret. Men smukt er der i Grønland, luften er ren, og det er skønt i et par dage at nyde stilheden og skønheden.

   Gert

 3. Id-slåggar-doormiud (med hårde d’er hele vejen) Så svært er det ikke at udtale 🙂

  Flotte billeder. Jeg sad selv fast i Tasiilaq i 6 dage pga. snestorm, så der var ikke megen udsigt, men heldigvis var begge helikopterture i fantastisk sol, og det samme var flyveturen til Reykjavik.

  Kan i øvrigt anbefale en tur på verdensuniversitetet, som er Gerda’s boghandel/firmærkehandel/snerydningsfirma-om-vinteren/meget-meget mere 🙂
  http://neriusaaq.tas3913.com/

  Hammerslag i Grønland ville jeg også gerne se…

  • Hej Martin,

   Tak for din kommentar, og hjertelig velkommen på bloggen.

   Jeg vidste godt du var en af de få, der kan udtale byen-med-det svære-navn. Jeg var ualmindelig heldig, jeg havde høj sol og 20 grader de 3 dage jeg var i Tasiilaq.

   Gert.

 4. Kære Gert

  Fantastiske billeder – du er bare så god!

  Men jeg sidder og tænker på hvad der dog bragte dig til Tasiilaq; det kan da næppe være i tjenestelig anledning?

  Kh. Hanne

  • Kære Hanne,

   Tak. Jo, der ligger faktisk en temmelig stor retskreds i Tasiilaq, og vi havde et par lange arbejdsdage. Men med 23 timers sol om dagen, er der også tid til kameraet 🙂

   Mvh

   Gert.

 5. Hej Gert.

  Endnu en fantastisk rejse beskrivelse der bare nydes i fulde drag. Det er dejligt at du selvom det er i job øjemed får tid til en masse dejlige og udtryks fulde billeder. Fantastisk min ven.

  Hilsen

  Flemming

 6. Hej Flemmeing.

  Tusind tak. Det er dejligt du kigger med.

  Det er nu kun Grønland der er arbejde, resten er jeg selv ansvarlig for 🙂

  Gert.

 7. Johanne Rifsdal

  Hej!! Sikke en skøn beretning!! Er selv født i byen og boede der hele min barndom – glæder mig til et gensyn denne sommer !!
  Hilsen Johanne

  • Hej Johanne

   Tusind tak for din kommentar. Det er altid rart, når nogen falder over bloggen og gamle indlæg.

   Ja, det er et fantastisk sted. God tur til sommer!

   Mange hilsner Gert.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s