Mord i Melbourne

Rejsen til Australien, 11. del

Jeg sveder voldsomt, da vi når toppen af Ayers Rock. Jeg har skibukser og dynejakke på, en Peru-agtig strikhue er trukket helt ned over ørene. The Rock er ikke rød i dag, men gul som solen. Der er ingen udsigt, kun et gammelt skolebord på den golde top. Bag bordet sidder Dan Turell, med de karakteristiske sorte negle og den rullende stemme. “Jeg holder af hverdagen,” begynder han. “Hverdagen er min bedste ven.” Det kommer som skidt fra en spædekalv, men til min irritation overdøver koret ham næsten. De synger af fulde hals. De fleste er gamle skolekammerater fra Nansensgade, men jeg genkender også min gamle læremester fra Energistyrelsen, Kaj Aage Højer Nielsen. På bordet ligger samtlige 12 bind af mord-sagaen, og Onkel Danny sidder og skriver på, hvad der må være et 13. bind. Mord i Melbourne.

Det er stadig nat da jeg vågner. Melbournes skyskrabere lyser gennem det store panoramavindue på 14. sal af Crown Promenada Hotel. Jeg ligger i en kæmpeseng, der vel er to meter bred. Og så er der endda to sådanne senge i værelset. Jeg slukker tørsten med en vand fra den ualmindelig velassorterede minibar. 6 dollar. Tisser på badeværelset, der har separat bruseafdeling, og samlet er på 8-10 kvadratmeter. Vi er sandelig gået op i niveau hvad overnatning angår.

På hotellets første sal er en stor indendørs swimmingpool, hvor vi svømmer hver morgen. Vi mødes på gangen iført hotellets hvide badekåber og tøfler. Laila bor i et værelse der er lige så stort. Vi fører os frem på den internationale arena. Hotellet er samtidigt casino og konferencehotel. En forretningsmand med jakkesæt og pomadehår kigger på de tre badekåber i elevatoren. “I’m not gonna ask!” bemærker han tørt.

P1010468

Klar til svømmetur

DSC_2204

Udsigten fra 14. sal. Her om dagen.

Vi holder ferie. Kritiske læsere vil måske mene, at det har vi hele tiden gjort. Men i Melbourne har vi masser af tid, ingen planer og ingen aftaler. Til højre eller til venstre? Who cares, vi kan ikke gå forkert. Vi besøger det 130 år gamle Queen Victoria Market. Der er nu ikke meget gammel charme over det. Det er, som så mange andre steder i verden, fyldt med det værste toledokram, billigt tøj og hæslige souvenirs.

DSC_2210

Queen Victoria Market

DSC_2208

Masser af toledokram. Queen Victoria Market.

DSC_2209

Jo, de australske mænd kan være store.

Det centrale Melbourne består af snorlige gader, hvis moderne look brydes af mange sporvogne, der giver byen et charmerende præg. Byens ældste linje kører rundt om cemtrum, og er ganske gratis. Moderne sporvogne skære gennem hovedgaden, som jeg kommer til at kende særdeles godt. Der er forbandet mange dametøjbutikker, og jeg kommer til at tilbringe en rum tid på gadens bænke. Det får mig til at besøge de små graffitti-malede sidegader, men dem vender jeg tibage til i næste del.

P1010519

De gamle City Circle Tram kører gratis byen rundt.

P1010474

Jeg tilbringer en del timer alene i gågaden, hvor sporvogne dog er tilladt.

Nuvel, vi befinder os sidst i november, og der er julepynt overalt, men det er forår i Melbourne. Temperaturen er meget varierende, grundet den kolde vind fra det store arktiske hav syd for byen. En dårlig dag er det 18 grader, og en god dag over 30. Vi søger mod St. Kilda Beach, der ligger 10 minutter med sporvogn syd for byen. Det er lørdag og stranden er et fluepapir af mennesker der har forladt storbyens larm. Området her er livligt, og har den gammelkendte stemning af rejsende fra hele verden. Maden koster det halve af priserne i centrum. Vi besøger senere steder flere gange.

DSC_2230

St. Kilda lørdag formiddag.

DSC_2227

Stranden er velbesøgt.

P1010579

En smuk havfrue i vandkanten.

P1010570

Deres udsendte.

I den modsatte ende af byen besøger vi Fitzroy kvarteret der er Melbournes bohème kvarter med specialbutikker og hyggelige caféer. Området er en labyrint af små, hemmelige steder. De fleste viser sig dog at sælge tasker og kjoler. Jeg tænker min næste drøm bliver et mareridt, hvor jeg bliver kvalt i en syndflod af flæser, blonder, bomuld og hør. I ventetiden fortsætter jeg min grafittijagt og min anden hovedbeskæfigelse: Jagten på nærmeste bar. Hvis det var tøserne der sad ved dette tastatur, ville de sikkert komme med useriøse argumenter om, at vi vist har set flere barer end kjolebutikker. Det kan jeg klart afvise. Jeg husker det som den tørstige mand, der efter timers kjolejagt fik en enkelt pilsner.

P1010550

Fitzroy.

P1010542

Fitzroy vrimler med hyggelige caféer.

P1010541

Fitzroy grafitti.

P1010548

Farver i Fitzroy.

Yarra River skærer gennem Downtown Melbourne, der ligger smukt på begge sider. Byen er ren, pæn og tryg. Vi behøver ikke bevæge os langt for at finde alverdens restauranter, barer og butikker. Der er et sandt leben hver aften. Alle er ude, og der er fyldt på restauranterne. Der er ikke den store forskel på fredag og tirsdag. Dét kendetegener en rigtig storby, ikke som København, der en hverdagsaften er så stille som en domkirke. Priserne langs floden er tårnhøje, og igen må vi undre os over hvordan australierne overlever.

DSC_2340

Yarra River og Melbourne skyline.

P1010497

Roning er en stor sport i Melbourne

P1010499

Hvorfor ikke bruge bropillen som bar?

P1010483

Legendariske Findes Station

DSC_2387

Aftenstemning Yarra River

DSC_2381

For meget øl?

P1010518

Man kan altid finde en hyggelig plads.

DSC_2347

Melbourne by Night.

P1010565

Kys natten

Et fast gøremål om aftenen er at finde noget gratis internet. Pigerne har udvalgte steder, hvor det fungerer mere eller mindre stabilt. Der er 10 timers tidsforskel til Danmark, og det passer med, at der er svar hjemmefra senere på aftenen, når danskerne er stået op til novemberkulden.

P1010513

Et tryk og der er kontakt til Danmark 13.000 kilometer borte.

Jeg drømmer meget hver nat. Det sker ofte når jeg er langt væk og mentalt er på vej hjem. Drømmene er ikke helt så abstrakte som de kan være derhjemme, og ofte er de befolket med personer fra min fortid, der blandes sammen i en skøn forvirring. Jeg kan ikke glemme Dan Turell, og prøver at tænke på ham inden jeg sover, i håb om at drømmen dukker op igen, og jeg får bare første kapitel af Mord i Melbourne.

Det gør han ikke. Det bliver heller ikke til noget mareridt om kjoler. I stedet dukker en gammel mand på cykel op igen og igen. Det er min far. Hvor ville jeg ønske han ventede derhjemme. Men det gør han aldrig mere. Det bliver en tanke jeg aldrig helt vænner mig til.

Vi nærmer os afslutningen, og næste gang skal vi se på god graffiti (ja, du læste rigtigt) i Melbourne, inden det i 13. del er blevet tid til den store finale på Great Ocean Road.

Reklamer

6 responses to “Mord i Melbourne

 1. Kære Gert!

  Hvordan gør du det, synes du gang på gang overgår dig selv i disse beretninger.
  Denne gang lykkedes det dig ikke bare at få os til at grine men også græde.
  Ditte og jeg er helt enige med dig i at vi heller aldrig vænner os til den tanke, at han venter på os mere.

  Kh
  Laila & Ditte

  • Kære begge

   Ja, hvordan gør jeg? Der skulle ske noget nyt, og så kom jeg i tanke om jeg havde drømt meget, også om Den Gamle og om Dan Turell. Resten er litterær frihed 🙂

   Ja, det er sgu mærkeligt at nogen, der har været der i så mange år, er endegyldigt væk. Der er ikke noget nyt eller nogen overraskelse i det, men underligt er det.

   Gert.

 2. Kære Gert

  Tak for endnu et dejligt afsnit af ‘Rejsen til Australien’; først sluttede Matador, så Borgen og nu snart din serie. Jeg ved ikke, hvad jeg skal lave om søndagen herefter!

  Jeg synes godt nok, at I bor fornemt, mindre kunne vel også have gjort det? På den anden side er det sikkert dejligt efter 4-5 nætter i telte (selv om de også var fornemme).

  Det er dejligt at du også skriver om din far. Det er meget rørerende at læse.

  Kh.
  Hanne

  • Kære Hanne

   Rejseholdet vender jo tilbage i aften, men dem har du vist lige genset. I stedet måtte jeg måske anbefale den fremragende The Tudors, der startede på DR2 sidste søndag. Det er kl. 19.00.

   Ja, det var også for fornemt. Men da MyPlanet nu var i gang med at booke, så fik de lov at fortsætte, og vi fik to nætter gratis, selv om prisen stadig var lidt over vores normale budget. Men hvorfor ikke prøve 🙂 Frem for alt lå det meget centralt.

   Den gamle spøger stadig. Vi savner ham til at sidde for bordenden og holde en tale om socialdemokraternes fald og forræderi mod arbejderklassen. Du godeste, han ville have vind i sejlene på det område hvis han stadig var her. Hans yndlingsaversion Morten Østergaard fra de Radikale er blevet minister. Måske meget godt han ikke oplever det, det havde hjertet i hvert fald ikke holdt til…

   Kh
   Gert.

 3. Gert, tak for endnu en dejlig bereting, Ben bryder sig heller ikke om toj inkob han ville da ogsaa side et sted og vente. Dejligt hotel som i var paa, det er jo lige nogen som jeg holder af, telte er ikke for mig.

  Man vender sig nu aldrig til at folk ikke er der mere, jeg ser stadig efter hvornaar jeg skal sende ting til Danmark saa de naar frem til jul, og det behover man jo slet ikke mere.

  Kh Mona.

  • Kære Mona

   Tak, og tak for din kommentar. Nej, vi mænd er vist ikke alt for glade for tøjindkøb. Det skal bare overståes. Jeg kan nu meget godt lide at kigge tøj, men jeg har ikke brug for at vende hvert stykke tøj i butikken, som visse andre 🙂

   Det var et fint hotel, og det er jo dejligt, men mindre kunne godt have gjort det. Men det var super sjovt at prøve.

   Du har helt ret i, at man aldrig vender sig til nogen er væk. Jeg skal nu ikke prale med jeg var flink til hverken at besøge eller ringe til far, men jeg var vant til at han var der. Så vi synes også det er mærkeligt til højtiderne, at han ikke er der.

   Kh
   Gert.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s